Prețurile biletelor de avion vor continua să crească în acest an
Nu este un secret faptul că transportatorii aerieni low-cost reușesc să mențină prețurile biletelor mai mici datorită unei serii de servicii suplimentare plătite, care nu sunt incluse în prețul inițial – de la taxele de selectare a locului până la taxele pentru bagaje. Un studiu recent realizat de Tradingpedia a identificat companiile aeriene din Europa cu cele mai mari taxe ascunse în 2025.
„Procesul de rezervare rămâne complex, în special din cauza numărului tot mai mare de taxe suplimentare percepute de companiile aeriene pentru servicii care erau odinioară standard, de la selectarea locurilor până la corectarea numelor”, au declarat autorii studiului.
„Deși companiile aeriene low-cost pot părea o opțiune ieftină, realitatea este adesea mai complicată. În acest raport, echipa Tradingpedia explorează costul real al zborului în 2025, analizând tarifele de bază și gama completă de taxe ascunse și suplimentare percepute de principalele companii aeriene europene. Rezultatele scot la iveală dacă, întradevăr companiile aeriene low-cost sunt cu adevărat eficiente din punct de vedere al costurilor sau pur și simplu sunt doar percepute ca atare”, se arată în raport.
De menționat că majoritatea companiilor aeriene le arată pasagerilor toate taxele suplimentare posibile în timpul procesului de rezervare, costul final al biletului în acest caz devine totuși cunoscut la sfârșitul procesării documentelor de călătorie, notează autorii studiului.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/Tradingpedia-945x1024.webp)
Tradingpedia. Foto: Tradingpedia
Taxe pentru bagaje
Companiile aeriene low-cost percep de obicei taxe pentru orice bagaj mai mare care poate încăpea sub scaunul din față, așa că pasagerii ar trebui să afle exact cât vor trebui să plătească dacă doresc să ia cu ei mai multe bagaje înainte de a face rezervarea, se arată în raport.
De exemplu, Ryanair vă permite să luați gratuit un singur bagaj mic (40 cm x 20 cm x 25 cm), în timp ce pentru bagajul suplimentar va trebui să plătiți o sumă de 6 lire sterline (aproximativ 7 euro), în funcție de dimensiunea acestuia și de momentul achiziției (imediat în timpul rezervării sau mai aproape de data plecării).
Selectarea locului, precum și alegerea unui spațiu suplimentar pentru picioare, a unui spațiu suplimentar sau a locurilor din față, implică de obicei o taxă suplimentară. De asemenea, este obișnuit să plătiți suplimentar pentru a sta lângă ceilalți pasageri.
Singura excepție sunt copiii mici, deoarece companiile aeriene încearcă întotdeauna să îi așeze lângă cel puțin un adult din grupul lor.
Taxe de rezervare și înregistrare online
Acum câțiva ani, multe companii aeriene percepeau o taxă administrativă la rezervarea unui zbor, dar acum aproape că nu există o astfel de taxă – taxele se percep doar pentru rezervarea zborurilor la aeroport.
Cu toate acestea, Wizz Air încă percepe pasagerilor o taxă administrativă (7-11,50 lire sterline sau 8-13,50 euro) pentru rezervările efectuate prin intermediul site-ului său web, al aplicației mobile, al centrului de apeluri și la aeroport. Taxa de sistem este încă prezentă și pe site-ul său web, deși un reprezentant al companiei aeriene i-a asigurat pe autorii studiului că aceasta este în curs de eliminare, deoarece nu se mai percepe.
Ryanair nu percepe taxe pentru rezervările online, dar orice rezervare făcută la aeroport este supusă unei taxe consistente de 50 de lire sterline (aproximativ 60 de euro).
Alte taxe care pot fi ascunse
De obicei, serviciile pentru care pasagerii plătesc suplimentar sunt opționale, cum ar fi spațiu suplimentar pentru picioare sau bagaj suplimentar înregistrat. Desigur, va trebui să plătiți suplimentar și pentru mesele de la bordul avionului, rezervările de mașini etc. Cu toate acestea, în unele cazuri, pasagerii nu au de ales decât să achiziționeze aceste servicii „opționale”.
În plus, Ryanair are un comision pentru plățile cu cardul, așa că este posibil să vi se perceapă un procent din suma totală a tranzacției dacă plătiți cu cardul de credit sau de debit.
Pasagerii cu bebeluși (sub 2 ani la momentul zborului) nu trebuie să cumpere bilet, dar există o taxă obligatorie. Cu Wizz Air costă 27,22 lire sterline (aproximativ 33 euro), în timp ce cu easyJet sau Ryanair costă 25 lire sterline (aproximativ 29 euro), iar cu Jet2 costă 20 lire sterline (aproximativ 23 euro). Între timp, Norwegian oferă bilete pentru copii la 10% din tariful pentru adulți plus orice taxe de aeroport, iar Vueling percepe o taxă pentru copii care variază de la 13,33 lire sterline la 137,82 lire sterline (aproximativ 15-160 euro), în funcție de tariful pentru adulți, destinație și data zborului.
Taxa de salvare
O altă taxă ascunsă este așa-numita „taxă de salvare”, pe care unele companii aeriene o percep atunci când un pasager întârzie la un zbor. Dacă un călător ajunge la aeroport chiar înainte sau la scurt timp după decolare, poate plăti taxa de salvare și i se poate oferi un loc la următorul zbor. EasyJet percepe 110 lire sterline (aproximativ 130 euro de persoană), Wizz Air percepe 106 lire sterline (aproximativ 125 euro), iar Ryanair percepe 100 lire sterline (aproximativ 117 euro). Taxa de salvare a Vueling este cea mai mică, fiind de 96,45 lire sterline (aproximativ 113 euro).
„Desigur, există multe alte taxe care ți se pot percepe pe lângă costul real al biletului de avion, așa că trebuie să te asiguri că știi toate politicile companiei aeriene privind bagajele, anularea zborurilor sau călătoria cu copii, ca să numim doar câteva”, au concluzionat autorii studiului.
Companiile aeriene cu cele mai mari taxe ascunse în 2025
Clasamentul companiilor aeriene cu cele mai mari taxe ascunse este condus de compania aeriană low-cost maghiară Wizz Air, ai cărei pasageri vor trebui să plătească 222,75 lire sterline (aproximativ 261 euro) dacă doresc să utilizeze toate serviciile suplimentare.
Este urmată de Ryanair, cu 219,74 lire sterline (aproximativ 258 de euro) în posibile suprataxe suplimentare.
Totuși, cea mai mare taxă suplimentară pentru o a doua piesă de bagaj de mână este percepută de compania aeriană spaniolă low-cost Vueling – 39,42 lire sterline (aproximativ 46 euro), care s-a clasat pe locul trei în clasamentul general, cu suprataxe potențiale de 211,77 lire sterline (aproximativ 248 euro). De asemenea, aceasta are cea mai mare taxă pentru o singură piesă de bagaj înregistrată – 65,42 lire sterline (aproximativ 77 euro).
Însă alegerea unui loc este cea mai scumpă pentru pasagerii norvegieni – 31,03 lire sterline (aproximativ 36 de euro).