Prețuri în creștere, contracte neclare: ce riscă românii odată cu liberalizarea pieței de energie
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/01/Ministerul-Energiei-adevarul-despre-plafonarea-preturilor-la-energie-electrica-si-gaze-naturale-Ne-am-propus-sa-identificam-cele-mai-bune-solutii.jpg)
Liberalizarea pieței de energie electrică i-a determinat pe mulți români să-și schimbe furnizorul în speranța unor tarife mai mici, însă lipsa de transparență și contractele greu de înțeles îi expun riscului de a plăti mai mult decât au anticipat.
Liberalizarea pieţei de energie, riscuri pentru consumatori
Pe fondul liberalizării pieței de energie electrică de la 1 iulie și al temerilor privind scumpirile, sute de mii de români au decis să-și schimbe furnizorul în speranța unui tarif mai mic. Însă graba i-a făcut pe mulți să semneze contracte fără să înțeleagă exact ce plătesc, atrag atenția specialiștii din domeniu.
O confuzie frecventă este cea între furnizor și distribuitor. Distribuitorul deține rețeaua și se ocupă de intervenții, în timp ce furnizorul emite factura. Astfel, indiferent de schimbarea furnizorului, în cazul unei avarii, contactul trebuie făcut cu distribuitorul local.
Expertul Dumitru Chisăliță avertizează că multe oferte nu reflectă prețul real, care este ascuns în anexe greu de înțeles. Unele tarife pot ajunge și la 8,75 lei/KWh. El propune de ani de zile contracte mai clare și standardizate, dar fără succes până acum. Lipsa transparenței riscă să transforme liberalizarea într-o capcană pentru consumatori.
„Este o cutumă: oferta te trimite la contract, contractul te trimite la condiții, condițiile te trimit la anexă. Pentru un om de rând e catastrofal. Văd ce au semnat abia când vine prima factură”, avertizează specialistul, citat de stiripesurse.ro.
Ajutor pentru cei cu venituri mici
Consumatorii vulnerabili ar urma să primească o subvenţie lunară de 50 de lei. Sprijinul ar urma să fie acordat timp de nouă luni, din 1 iulie 2025 până la 31 martie 2026, și să acopere aproximativ 2,1 milioane de gospodării, adică persoanele singure cu venituri nete sub 1.940 de lei pe lună și familiile în care venitul per membru nu depășește 1.800 de lei. Costul total estimat al programului depășește un miliard de lei.