România cere explicații Israelului, după ce soldații israelieni au deschis focul asupra unor diplomați români în Cisiordania

Publicat: 21 mai 2025, 21:57, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
România cere explicații Israelului, după ce soldații israelieni au deschis focul asupra unor diplomați români în Cisiordania
MAE - ATENȚIONARE de călătorie pentru SUA: Incendiu de mari proporţii în zona Pacific Palisades - Los Angeles

Diplomați, jurnaliști și oficiali palestinieni au fost luați la țintă de armata israeliană.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a reacționat ferm după ce soldați ai Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) au deschis focul asupra unui grup de diplomați aflați într-o vizită oficială în orașul Jenin, din Cisiordania. Printre cei vizați se afla și șeful Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

Incidentul a avut loc miercuri, 21 mai, într-o zonă catalogată de autoritățile israeliene drept „zonă de luptă activă”. MAE a convocat de urgență ambasadorul Israelului la București pentru a solicita explicații oficiale și pentru a exprima profunda îngrijorare cu privire la securitatea reprezentanților săi diplomați.

MAE: Clarificări urgente cerute Israelului

Într-un comunicat transmis presei, Ministerul român al Afacerilor Externe a subliniat că a solicitat „clarificarea circumstanțelor în care s-a produs acest incident regretabil”. Instituția a anunțat că va colabora cu alte state membre ale Uniunii Europene și partenere pentru a determina responsabilitățile și pentru a evalua reacțiile oficiale ale părții israeliene.

„În urma incidentului de securitate petrecut miercuri, 21 mai, la Jenin, Cisiordania, în care a fost implicat un grup de diplomați, oficiali palestinieni și jurnaliști locali, printre care se afla și șeful Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, MAE a ridicat subiectul într-o convorbire urgentă cu ambasadorul Israelului la București, în care a fost exprimată îngrijorarea deosebită față de acest incident și a fost solicitată clarificarea circumstanțelor în care s-a produs.

MAE se va coordona, în continuare, cu celelalte state membre UE și partenere pentru a elucida circumstanțele acestui incident regretabil și a afla rezultatele investigațiilor declanșate de partea israeliană”, a transmis MAE într-un comunicat.

Reacția armatei israeliene: „Traseu neaprobat, focuri de avertisment”

IDF a recunoscut că a deschis foc de avertisment, susținând că delegația internațională „a deviat de la traseul aprobat” și a pătruns într-o zonă sensibilă. Armata israeliană a transmis că „regretă inconvenientele cauzate” și a subliniat că nimeni nu a fost rănit. Conform explicațiilor oficiale, focurile au fost trase pentru a îndepărta convoiul care nu era autorizat să se afle în acel perimetru.

„Delegaţia s-a abătut de la traseul aprobat şi a intrat într-o zonă unde nu fusese autorizată să se afle”, explică IDF în comunicat. Soldaţii IDF care operează în zonă au tras focuri de avertisment pentru a o îndepărta. Nu au fost raportaţi răniţi sau pagube,” precizează comunicatul IDF.

Potrivit IDF, după identificarea delegației ca fiind una diplomatică, comandantul Diviziei Iudeea și Samaria, generalul de brigadă Yaki Dolf, a dispus o analiză imediată. De asemenea, ofițerii israelieni urmează să aibă discuții directe cu reprezentanții țărilor afectate pentru a le prezenta rezultatele anchetei inițiale.

Înregistrare video controversată și reacții vehemente

Ministerul de Externe al Autorității Naționale Palestiniene (ANP) a difuzat o înregistrare video în care apar două persoane în uniforme militare israeliene care deschid focul asupra unui grup de diplomați. Deși autenticitatea materialului nu a fost confirmată independent de agenția AFP, filmarea a stârnit ample reacții internaționale.

ANP a condamnat în termeni duri gestul armatei israeliene, pe care l-a catalogat drept „o crimă odioasă” și „o încălcare gravă a dreptului internațional”. Ministerul palestinian de Externe a declarat că incidentul reprezintă o încălcare flagrantă a imunității diplomatice și o amenințare directă la viața unor reprezentanți oficiali acreditați.

Uniunea Europeană și statele membre cer responsabilitate

La Bruxelles, șefa diplomației europene Kaja Kallas a reacționat prompt, afirmând că orice amenințare la adresa vieții diplomaților este „inacceptabilă”. Ea a solicitat Israelului să ancheteze incidentul și să ia măsuri împotriva celor responsabili.

Pe aceeași linie, ministrul belgian de externe Maxime Prevot a cerut „explicații convingătoare” și a precizat că focurile de armă au vizat un convoi alcătuit din aproximativ 20 de vehicule clar identificate ca aparținând unor delegații diplomatice. În grupul vizat se afla și un diplomat belgian.

Ministerul spaniol de Externe a condamnat „ferm” atacul asupra diplomaților, menționând că printre cei prezenți în delegație se afla și un reprezentant spaniol, care nu a fost rănit.

„Ministerul anchetează tot ce s-a întâmplat. În grupul de diplomaţi era un spaniol, care nu a avut de suferit. Suntem în contact cu alte ţări implicate pentru a oferi un răspuns comun cele întâmplate, lucru pe care îl condamnăm cu fermitate”, a declarat ministerul spaniol într-un scurt comunicat transmis AFP.

Reacție similară la Roma: Italia cere clarificări imediate

Și ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a condamnat incidentul, cerând „clarificări imediate” din partea guvernului israelian.

Tajani a calificat focurile trase asupra diplomaților drept „inacceptabile” și a anunțat că a discutat cu vice-consulul italian Alessandro Tutino, prezent la fața locului în momentul incidentului.

„Cerem clarificări imediate din partea guvernului israelian. Ameninţările la adresa diplomaţilor sunt inacceptabile”, a denunţat el într-un mesaj pe X.

Incidentul tensionează relațiile diplomatice din regiune

Tensiunile din Cisiordania, în special în jurul orașului Jenin, au escaladat în ultimele luni, iar acest incident riscă să complice și mai mult relațiile diplomatice dintre Israel și comunitatea internațională. Vizita delegației a fost organizată de ANP, iar prezența diplomaților în acea zonă fusese, potrivit mai multor surse oficiale, coordonată anterior cu armata israeliană.

România, alături de celelalte state europene afectate, așteaptă acum concluziile anchetei promise de autoritățile israeliene și posibile măsuri reparatorii. În paralel, MAE de la București analizează dacă va lua alte măsuri diplomatice în funcție de rezultatele investigației.

OSZAR »