Săptămâna de lucru, redusă sub 40 de ore
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/team-freepik.jpg)
Spania ar putea deveni una dintre primele țări din Europa care reduc oficial săptămâna de lucru sub pragul tradițional de 40 de ore. Guvernul a aprobat marți un proiect de lege care prevede scurtarea săptămânii la 37,5 ore. Inițiativa urmează să fie votată de Parlament.
Sindicatele susțin măsura, dar patronatele sunt rezervate
Ministrul Muncii, Yolanda Díaz, susține că această schimbare va moderniza piața muncii și va aduce mai mult echilibru între viața profesională și cea personală. În opinia ei, un program mai scurt poate contribui la reducerea absenteismului, la creșterea productivității și la îmbunătățirea sănătății mintale a lucrătorilor.
„Astăzi modernizăm piața muncii și ajutăm oamenii să fie un pic mai fericiți”, a declarat ministra muncii Yolanda Díaz pentru Euronews.
Această schimbare ar avea impact asupra a peste 12,5 milioane de angajați din sectorul privat, atât full-time, cât și part-time. În prezent, săptămâna de lucru redusă se aplică doar în cazul funcționarilor publici și în anumite sectoare din administrație. Noile reguli ar produce schimbări în multe alte domenii precum retailul, construcțiile, ospitalitatea și producția.
Adoptarea legii nu este însă garantată, având în vedere că guvernul condus de Pedro Sánchez nu are o majoritate clară în Parlament. Sindicatele susțin propunerea, dar asociațiile de afaceri și-au exprimat rezervele.
Partidul catalan Junts și-a manifestat îngrijorarea cu privire la impactul negativ pe care scurtarea săptămânii de lucru l-ar putea avea asupra companiilor mici și a lucrătorilor independenți. Coaliția va trebui să negocieze cu diverse partide pentru a obține voturile necesare adoptării legii.
Săptămâna de lucru mai scurtă, în centrul reformelor post-pandemie
Spania are o săptămână de lucru de 40 de ore din anul 1983, când a fost redusă de la 48 de ore. În ultimii ani, interesul pentru programe mai scurte de muncă a crescut, în special după pandemia de COVID-19.
În Valencia, un program-pilot care a testat săptămâna de patru zile a avut rezultate încurajatoare. Participanții au declarat că au resimțit mai puțin stres și au adoptat obiceiuri de viață mai sănătoase.
Și alte țări europene au testat, sub diverse forme, reducerea săptămânii de lucru. Belgia a introdus opțiunea de a lucra patru zile pe săptămână fără a reduce salariul angajaților. De asemenea, în Germania și Islanda s-au desfășurat experimente similare. Acestea au arătat că angajații mai odihniți au avut o productivitate mai bună în zilele lucrate.