Rusia a piratat mii de camere de supraveghere de la granița de vest a Ucrainei pentru a monitoriza și a împiedica ca ajutoarele primite de la aliați să ajungă în Ucraina, scrie The Guardian, citând serviciile de informații britanice.

Unitatea GRU 26165 este acuzată de utilizarea unei varietăți de metode pentru a ataca organizațiile care furnizează ajutor extern, precum și de trimiterea de e-mailuri de phishing care conțin pornografie și informații profesionale false și de obținerea de parole pentru conturi furate pentru a se infiltra în sisteme.

10% din camerele spionate erau în România

Conform relatărilor din presă, Federația Rusă a obținut acces la aproximativ 10.000 de camere video amplasate în apropierea „facilităților militare și a gărilor feroviare pentru a urmări circulația materialelor în Ucraina”, dintre care 80% erau amplasate în Ucraina și 10% în România.

Se presupune că 4% dintre camerele vizate erau amplasate în Polonia, 2,8% în Ungaria și 1,7% în Slovacia. Locațiile altor camere vizate nu au fost specificate. Se pare că atacul cibernetic ar fi oferit acces la o „captură” de imagini de la camere.

De asemenea, se presupune că s-au făcut și alte încercări de a colecta informații confidențiale privind aprovizionarea, cum ar fi orarul trenurilor și facturile de expediere. „În cel puțin un caz, atacatorii au încercat să utilizeze phishing-ul vocal pentru a obține acces la conturi privilegiate, dându-se drept personal IT”, se arată în raport.

De asemenea, se observă că subiectele e-mailurilor de phishing au fost diverse și au variat de la subiecte profesionale la subiecte pentru adulți. E-mailurile de tip phishing erau adesea trimise prin conturi compromise sau conturi de webmail gratuite. Scrisorile erau de obicei scrise în limba maternă a țintei și trimise unui singur destinatar.

Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a îndemnat companiile private implicate în furnizarea de ajutor Ucrainei să „ia măsuri imediate pentru a se proteja”.

Activități subversive rusești în Europa

Anterior, Olanda a declarat că serviciile secrete militare ruse au încercat să pirateze sisteme ale Ministerul ucrainean al Apărării pentru a bloca sprijinul militar acordat Ucrainei.

Iar ministrul pentru Tehnologii Digitale, Krzysztof Gawkowski, a remarcat că rolul Poloniei ca centru de asistență pentru Ucraina a transformat-o într -o țintă cheie pentru sabotajul, atacurile cibernetice și dezinformarea rusească.