Vremea din ziua alegerilor poate influența rezultatul votului

Publicat: 03 mai 2025, 13:32, de Alice Călin, în METEO , ? cititori
Vremea din ziua alegerilor poate influența rezultatul votului
sursa foto: freepik.com

Românii sunt așteptați duminică, 4 mai, să își aleagă președintele, într-o zi care aduce temperaturi de vară în multe zone ale țării. Deși vremea în ziua alegerilor va fi, în general, caldă, în anumite regiuni sunt posibile ploi și furtuni, potrivit prognozelor ANM.

Vremea în ziua alegerilor: caniculă în București, ploi la Cluj

Pe 4 mai temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului, în special în Sud. Maximele vor fi cuprinse între 16 și 31 de grade Celsius. În București și Craiova, chiar vor trece ușor de 30 de grade. Temperaturi similare, dar ușor mai scăzute, vor fi și în Iași, Arad, Sibiu și Râmnicu Vâlcea. Zonele cele mai răcoroase vor fi cele de pe litoral. La Constanța se anunță 21°C iar la Sulina 16°C.

Spre după-amiază, în nordul țării sunt așteptate ploi, descărcări electrice și chiar furtuni, cu posibilitatea de grindină. Cluj și Iași sunt printre orașele în care se așteaptă instabilitate atmosferică, cu temperaturi plăcute în prima parte a zilei și furtuni în cea de a doua. Așadar, cei care intenționează să meargă la vot sunt sfătuiți să o facă pe parcursul dimineții și al prânzului.

Cum poate influența vremea rezultatul alegerilor

Experiențele din anii trecuți au arătat că vremea poate avea un impact direct asupra participării la vot. Zilele ploioase sau cu temperaturi extreme tind să descurajeze ieșirea la urne, în special în rândul alegătorilor vârstnici și al celor care locuiesc la distanță de secțiile de votare.

La alegerile din 2008, de exemplu, vremea mohorâtă și friguroasă a contribuit la una dintre cele mai scăzute prezențe la vot din istoria recentă, sub 40%. În schimb, la alegerile din 2019, care au avut loc într-o zi caldă și senină de toamnă, prezența a fost peste așteptări, depășind 50%.

Temperaturile plăcute anunțate duminică ar putea încuraja participarea, mai ales în zonele în care nu sunt prognozate furtuni.

Influența vremii asupra rezultatelor alegerilor nu este un mit. Analiștii politici au remarcat că anumite categorii de electorat, cum ar fi tinerii sau pensionarii, sunt mai sensibile la condițiile meteorologice. La alegerile prezidențiale din 2009, prezența mai scăzută din zonele afectate de ninsori a fost considerată un factor-cheie în rezultatul final.

Vremea este, așadar, un factor cheie în alegeri. Influențând prezența la vot influențează, la modul practic, rezultatul scrutinului.

OSZAR »